Miejsce dla osób
odwiedzających
Kraków

Prababka hamburgera, czyli czym jest maczanka krakowska?

12 czerwca 2024

W kulinarnym świecie pełnym międzynarodowych smaków czasami warto zwrócić się ku tradycyjnym daniom, które mogą zaskoczyć swoją historią i smakiem. Jednym z takich skarbów polskiej kuchni jest maczanka krakowska – przysmak, który przez wielu uznawany jest za prababkę dzisiejszego hamburgera.

Czym jest maczanka krakowska, skąd się wzięła i czy dalej podaje się ją w stolicy województwa małopolskiego? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej! 

Maczanka Krakowska - bułka z mięsem
Maczanka krakowska z pysznymi dodatkami jest dobrą alternatywą dla hamburgera.

Krótka historia małopolskiego przysmaku 

Maczanka krakowska wywodzi się z Krakowa, stolicy Małopolski, miasta o bogatej tradycji kulinarnej. Jej korzenie sięgają XIX wieku, kiedy to była popularnym daniem wśród robotników i rzemieślników. Bardzo często jadali ją też dorożkarze, którzy kręcili się swoimi powozami blisko Rynku. Dzięki swojej prostocie, sycącej naturze i wyjątkowemu smakowi maczanka szybko zyskała jednak popularność wśród różnych warstw społecznych.

Maczanka krakowska – składniki i przygotowanie 

Podstawą maczanki krakowskiej jest karkówka wieprzowa, która jest duszona przez dwa dni, aby uzyskała odpowiedni smak i miękkość. Kluczowym elementem tego dania jest sos, który powstaje na bazie wywaru, wzbogaconego cebulą, czosnkiem, majerankiem oraz innymi przyprawami.

Wszystkie składniki – czyli wołową karkówkę i sos – wkłada się do świeżej bułki kajzerki. To podstawowa wersja maczanki, która była serwowana już od dawna. Dzisiaj możesz spotkać różne wariacje z dodatkowymi składnikami, np. boczkiem, ogórkiem kiszonym, burakiem, sałatą czy jajkiem sadzonym. 

Cała konstrukcja dania może nam dzisiaj przypominać popularnego hamburgera, którego zjesz w każdym lokalu z fast foodem. Jednak proces tworzenia mieszanki jest bardziej skomplikowany. Maczanka jest znacznie bardziej aromatyczna i soczysta, dzięki długiemu duszeniu mięsa w przyprawach. Jest to danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni z prostotą, która przyciąga smakoszy z różnych zakątków Polski.

Zwiedź dokładnie Kraków i poznaj inne pyszne dania, a na nocleg wybierz Hotel Best Western Kraków – https://www.bwkrakow.pl/.

Pierwszy polski street food – czy można go dalej spróbować?

Po tym opisie masz smaka na maczankę krakowską? Jeśli tak, koniecznie musisz odwiedzić dawną stolicę Polski. Znajdziesz tu miejsca, które dalej kultywują tę małopolską tradycję i przygotowują maczankę w różnych wersjach. Jednym z najpopularniejszych miejsc jest Andrus przy ulicy Św. Wawrzyńca 16. W menu znajdziesz 10 pozycji z mięsem w bułce w różnej wersji. Na pewno znajdziesz ciekawą opcję, która przypadnie Ci do gustu. 

To już wszystko w tym artykule. Mamy nadzieję, że już wiesz, czym jest maczanka krakowska. Aby poznać ją na “własnym podniebieniu”, odwiedź Małopolskę i udaj się do miejsca, gdzie serwują ten dawny przysmak. Na pewno nie pożałujesz! 

Szukaj

projekt i wykonanie:
strony www Kraków