Chleb prądnicki – średniowieczny wyrób z ponad 500-letnią tradycją
15 marca 2024
Chleb prądnicki jest już od wielu lat tradycyjnym wyrobem kojarzonym z Krakowem. Ma ponad 500-letnią tradycję. Jest to nie tylko pieczywo, ale także część dziedzictwa kulturowo-kulinarnego, które przetrwało wieki.
Czym jest chleb prądnicki i dlaczego jest tak kojarzony z Krakowem? Czytaj dalej, aby poznać jego wygląd i bogatą historię!

Charakterystyka wypieku z Krakowa
Chleb prądnicki trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Wszystko przez charakterystyczny kolor oraz pokaźne rozmiary (od 4,5 kg). Jest to owalny wypiek o ciemniejszym kolorze, który wyrabiany jest na zakwasie żytnim. Do jego produkcji potrzebna jest mąka żytnia i pszenna, gotowane ziemniaki oraz świeże drożdże. Przed włożeniem do pieca jest posypywany cienką warstwą otrębów żytnich.
Chleb prądnicki najlepiej smakuje dopiero po kilku dniach od wyjęcia z pieca. Dlatego też warto cierpliwie poczekać, aby delektować się głębokim smakiem tego pieczywa. Co więcej, prądnicki przysmak zachowuje świeżość nawet do 2 tygodni!
Urozmaić sobie pobyt w Krakowie i skosztuj przepysznych smakołyków. Spędź tutaj kilka dni, aby dokładniej poznać kuchnię regionu, a na nocleg wybierz Hotel Best Western Kraków – https://www.bwkrakow.pl/.
Chleb prądnicki – historia w pigułce
Początki historii tego wypieku szacuje się już na rok 1421 – to właśnie z tego roku pochodzi najstarszy dokument, w który wspomniano o chlebie prądnickim. Tradycyjnie pieczono go nad rzeką Prądnik. Jego produkcja była możliwa dzięki młynom napędzanym przez nurt rzeki.
W XIV wieku Prądnik Czerwony i Biały były dwoma oddzielnymi wsiami. Dlatego też osoby mieszkające na tych terenach nie mogły sprzedawać swoich wyrobów tak często, jak mieszkańcy Krakowa – możliwe to było tylko raz w tygodniu. Dopiero w 1785 roku uzyskali pełne prawa do handlu w grodzie Kraka.
Chleb cieszył się ogromną popularnością i zarówno mieszkańcy Krakowa, jak i okolicznych wiosek, bardzo często decydowali się na jego zakup. Niestety w czasie PRL’u jego produkcja niemal zanikła i można go było kupić jedynie na targu na Kleparzu. Po 1989 roku wznowiono produkcję, a w 2004 roku chleb prądnicki zdobył uznanie w konkursie „Małopolski Smak”.
Ciekawostka: Podczas swojego panowania Stanisław August Poniatowski przybył do Krakowa i został obdarowany tym wspaniałym wypiekiem. Chleb bardzo mu posmakował i od tamtego momentu był sprowadzony z Krakowa do Warszawy na dwór królewski.
Chleb prądnicki na liście wyrobów chronionych
W lipcu 2010 roku chleb prądnicki został zgłoszony do kategorii wyrobów o chronionym oznaczeniu geograficznym, a Komisja Europejska wpisała go do tej kategorii w marcu 2011 roku. Oznacza to, że chleb prądnicki jest objęty ochroną pochodzenia i jakości na poziomie Unii Europejskiej.