Kuchnia wegańska w Krakowie
9 kwietnia 2015
W stolicy Małopolski restauracje i jadłodajnie wegańskie nie należą do rzadkości, a zatem każdy miłośnik dań bezmięsnych bez problemu powinien znaleźć coś, co podbije jego podniebienie. Problem pojawia się jednak, gdy weganin obiad czy kolację planuje zjeść w hotelowej restauracji. Hotele oferujące w swojej karcie dania pozbawione produktów mięsnych i odzwierzęcych można bowiem policzyć na palcach jednej ręki. Właśnie dlatego hotele Best Western Galicya i Old Town postanowiły wprowadzić do swoich kart odrobinę wiosny i wegańskich specjałów.
Kazimierz – raj dla wegetarian i wegan
Na wegetariańskiej i wegańskiej mapie Krakowa pojawia się coraz więcej miejsc kierujących swoją ofertę do osób, które wykluczyły ze swojej diety dania mięsne. Wegański raj w Krakowie mieści się jednak na Kazimierzu (rezezewuj termin w Regent Hotel Kraków Kazimierz). To tutaj odbywają się spotkania przedstawicieli organizacji wegańskich i ekologicznych. To tutaj tradycja spotyka się z nowoczesnością, a smaki wschodnie z zachodnimi.
- Momo
To miejsce już legendarne, bo istniejące od ponad 10 lat. Serwuje dania proste, inspirowane smakami Indii. Znane przede wszystkich z sycącego curry i placków masala dosa. - Ro – Raw Organic
Miejsce z pewnością bardzo nietypowe. Oferuje bowiem kuchnię witariańską, czy dania stworzone wyłącznie z produktów surowych lub suszonych, co zapobiega utracie ich wartości odżywczych. - Karma
Menu Karmy oferuje kremy, chłodniki, risotta, tarty. Coś dla siebie znajdą tu również łasuchy. Miejsce słynie bowiem z wegańskich wypieków i… kawy. - Chilli i Cynamon
Serwuje dania wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Menu bazuje przede wszystkim na sezonowych produktach (miłośnicy dyni zjedzą tu nie tylko zupę dyniową, ale też placki z dyni czy dyniowe curry) doprawionych aromatycznymi ziołami i przyprawami. - Nova Krova
Miejsce dla miłośników burgerów, oczywiście tych wegańskich. Menu tworzone jest w oparciu o produkty wyłącznie roślinne, a także lokalne i sezonowe. - Zielony Talerz
Raj dla osób, które kochają słodycze. W tej wegańskiej cukierni można kupić torty, kremówki, wuzetki, muffinki, a nawet pralinki z białej i ciemnej czekolady.
Wegańskie specjały w menu restauracji Monopol i Galicya
Choć wegańska oferta Krakowa jest dość urozmaicona, potrawy pozbawione mięsa i produktów odzwierzęcych w kartach hotelowych restauracji wciąż należą do rzadkości. Jeśli już coś można zjeść, to najczęściej jest to sałatka czy owocowy deser. Goście, którzy zdecydowali się na dietę złożoną z produktów roślinnych, zostają zatem pozbawieni możliwości wyboru i odkrywania niezwykłych smaków.
Właśnie dlatego krakowskie hotele Best Western Old Town i Best Western Galicya postanowiły urozmaicić swoje menu bezmięsnymi propozycjami. Są one komponowane ze świeżych warzyw i produktów bogatych w ważne składniki odżywcze, dzięki czemu każdy gość restauracji może zjeść zdrowe, pyszne i zapewniające niezbędną ilość energii danie.
Uwielbiasz ciekawostki? Sprawdź nasz artykuł „Krakowskie mosty na Wiśle. Co warto o nich wiedzieć?„
W hotelowym menu weganie, wegetarianie, ale też po prostu osoby szukające nowych, zaskakujących połączeń smakowych mogą znaleźć m.in.
- club sandwich, klasyk serwowany w hotelach od ponad 100 lat, na który składają się grillowana papryka, cukinia, bakłażan, pomidor i pasta humus podane na pełnoziarnistym chlebie przygotowanym na naturalnym zakwasie,
- sojowe wariacje, takie jak spaghetti bolognese z soją, sosem pomidorowym i tartym serem podane na świeżej rukoli czy chrupiące kotleciki sojowe z jarmużem, pomidorami cherry oraz kaszą kuskus z warzywami,
- flaki z boczniaków z marynowanym imbirem i warzywami,
- falafel z ciecierzycy na liściach szpinaku z pomidorowym dipem i risotto z pęczaku.